Los de woningnood op: geen vergunningstop maar bouwen bouwen bouwen!

Vanavond wordt in de Nijmeegse gemeenteraad gestemd over een motie van de PvdA Nijmegen en DNF over een tijdelijke vergunningstop voor nieuwe studentenwoningen. Onderdeel van de motie is een onderzoek naar een groter marktaandeel van de SSH& op de Nijmeegse studentenwoningmarkt.

Wij vinden dat studenten in Nijmegen niet bij verhuurders, maar bij corporaties als de SSH& moeten kunnen wonen. De particuliere markt moet niet een plek zijn voor investeerders om geld te verdienen aan studenten, terwijl zij tegelijkertijd starters en gezinnen van de markt af duwen, maar moet een plek zijn waar mensen een goed huis kunnen vinden. Corporaties kunnen tegelijkertijd tegen een goede prijs goede en veilige kamers aanbieden. Hiernaast, zijn met corporaties makkelijker afspraken te maken over bijvoorbeeld veiligheid, inspraak van bewoners en prijzen dan met particuliere verhuurders. 

Toch zijn wij bezorgd over de gevolgen van de motie van de PvdA. Want, alhoewel wij het idee van een groter marktaandeel van de SSH& steunen, denken wij dat een vergunningstop op dit moment de krapte die er nu al heerst op de studentenwoningmarkt alleen maar zal vergroten. Dit zal ertoe leiden dat studenten alleen maar meer in de handen van illegale huisvesters gedreven worden. Er moet dus eerst meer huisvesting worden gebouwd met corporaties voordat de particuliere markt aan banden wordt gelegd. Niet andersom. Onze oproep aan de raad is om het tekort aan woningen serieus te nemen en meer ambitie te tonen in het aantal studentenwoningen en starterswoningen dat zij wil bouwen. 

Categorieën: Uncategorized

Doe mee
 
   
    
     
     Jonge Socialisten in de PvdA